vineri, 27 martie 2020

Prudență și libertate


Evanghelia
Ioan 7,1-2.10.25-30
În acel timp, Isus umbla prin Galileea; nu voia să meargă în Iudeea, pentru că iudeii căutau să-l ucidă. Era aproape sărbătoarea iudeilor, cea a Corturilor. După ce au plecat fraţii săi la sărbătoare, a urcat şi el, însă nu în văzul lumii, ci pe ascuns. Unii dintre cei din Ierusalim spuneau: „Nu este acesta cel pe care caută să-l ucidă? Iată, vorbeşte în public şi nu-i spun nimic! Oare au recunoscut într-adevăr conducătorii că acesta este Cristos? Dar acesta ştim de unde este; când va veni Cristos, nimeni nu va şti de unde este”. Atunci Isus, în timp ce învăţa în templu, a strigat şi a zis: „Voi mă cunoaşteţi şi ştiţi de unde sunt; şi totuşi nu am venit de la mine însumi, ci, într-adevăr, este unul care m-a trimis, pe care voi nu-l cunoaşteţi. Eu îl cunosc pentru că vin de la el şi el m-a trimis!” Atunci căutau să-l prindă, dar nimeni nu a pus mâna pe el, pentru că nu venise încă ceasul lui.

Meditație
În fragmentul evanghelic de astăzi Isus pare că vrea să se joace de-a v-ați ascunselea. El a urcat la Ierusalim, „însă nu în văzul lumii, ci pe ascuns”. Pe ascuns „pentru că iudeii căutau să îl ucidă”. Domnul este prudent, nu vrea să fie găsit. Totuși, acționează și vorbește cu deplină libertate: merge la sărbătoare, ba chiar învață în public. Libertatea merge mână în mână cu prudența. De câte ori nu ne-am expus pericolului pentru că nu am reflectat mai mult și am urmărit doar satisfacerea propriilor capricii? Astfel am crezut că suntem liberi, însă am devenit sclavii propriilor capricii. Căci „libertatea nu înseamnă a putea face mereu ceea ce-mi place: asta ne face închiși, distanți, împiedică să fim prieteni deschiși și sinceri; nu este adevărat că atunci când eu mă simt bine totul este bine. Nu, nu este adevărat. În schimb, libertatea este darul de a putea alege binele: aceasta este libertate” (Papa Francisc, Predică, 24 aprilie 2016). Isus este liber: merge la sărbătoare, vorbește deschis în public; totuși acționează cu prudență: nu merge „în văzul lumii, ci pe ascuns”. Poate că zilele următoare vei fi sfătuit: „nu te du la biserică, nu urmări celebrările de Paște; nu te spovedi, nu-ți pierde viața, noi știm cine ești, știm că nu te vei schimba niciodată nu o fă acum pe sfântul; bucură-te de viață, hai să petrecem și să ne bucurăm de zilele libere”. Dar fii convins că Isus te-a însoțit pe ascuns în aceste săptămâni. A fost alături de tine, știe micile sacrificii și mortificări pe care nimeni nu le-a văzut, știe faptele bune care au trecut neobservate de lume, cunoaște momentele de rugăciune făcute în taina inimii tale. Toate acestea te-au apropiat de templu, de Isus. Nu arunca la spate toate aceste momente și nu te ascunde de Dumnezeu. Alege cu prudență și libertate: alege binele, alege viața.

Citat
„Dumnezeu ne dă poruncile pentru că vrea să ne educe la adevărata libertate, pentru că vrea să construiască împreună cu noi o împărăție a iubirii, a dreptății și a păcii. A le asculta și a le pune în practică nu înseamnă a ne aliena, ci a găsi drumul libertății și al iubirii autentice, deoarece poruncile nu limitează fericirea, ci arată cum s-o găsim”. Din Mesajul Papei emerit Benedict al XVI-lea pentru A XXV-a Zi Mondială a Tineretului

Rugăciune
Doamne, ajută-ne să-l cunoaștem pe Tatăl! Tu ai spus că cine te-a văzut pe tine l-a văzut și pe Tatăl, căci tu și Tatăl, cel care te-a trimis, una sunteți. În deciziile de zi cu zi, în evenimente, în trăiri, adu-ne în prim-planul sufletului învățăturile tale, astfel încât, acționând conform lor, să ne putem creiona tot mai mult chipul Tatălui în fața ochilor spirituali, până în ziua de pe urmă când îl vom întâlni aievea, întorcându-ne Acasă! Amin!

Pr. Iosif - Claudiu Doboș & Ana Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu