sâmbătă, 4 aprilie 2020

Cristos a murit pentru mine


Evanghelia
Ioan 11,45-56
În acel timp, mulţi dintre iudeii care veniseră la Maria şi văzuseră ceea ce făcuse el au crezut în el. Dar unii dintre ei au mers la farisei şi le-au spus ce făcuse Isus. Aşadar, arhiereii şi fariseii, adunând Sinedriul au spus: „Ce să facem, pentru că acest om face multe semne? Dacă-l lăsăm aşa, toţi vor crede în el; vor veni romanii, ne vor lua pe noi şi vor distruge şi sanctuarul nostru, şi neamul”. Unul dintre ei, Caiafa, care era marele preot în anul acela, le-a zis: „Voi nu ştiţi nimic, nici nu înţelegeţi că este mai bine pentru voi ca să moară un singur om pentru popor şi să nu piară întregul neam”. Însă nu a spus aceasta de la sine, ci, fiind mare preot în anul acela, a profeţit că Isus trebuia să moară pentru popor. Şi nu numai pentru popor, ci şi pentru a-i aduna laolaltă pe fiii risipiţi ai lui Dumnezeu. Din ziua aceea, au hotărât să-l ucidă. De aceea, Isus nu mai umbla în public printre iudei, ci a plecat de acolo într-un ţinut aproape de pustiu, într-o cetate numită Efraim, şi a rămas acolo împreună cu discipolii. Era aproape Paştele iudeilor şi mulţi din provincie au urcat la Ierusalim înainte de Paşte, ca să se purifice. Îl căutau pe Isus şi spuneau unii către alţii în timp ce stăteau în templu: „Ce credeţi, oare să nu vină la sărbătoare?”

Meditație
Înaintea poruncii lui Isus de a-l dezlega și de a-l lăsa să meargă, evanghelistul nu ne povestește reacția celor prezenți … Și acest artificiu este frumos, pentru că, de fapt, întrebarea este adresată cititorului: „Tu l-ai dezlegat? L-ai lăsat să meargă?” Deși pe noi ne interesa să știm dacă-l dezleagă sau nu, evanghelistul nu ne mai spune nimic despre Lazăr… Răspunsul este că acum depinde de fiecare dintre noi ce fel de raport avem cu moartea și cu viața: dacă-l dezlegăm pe Lazăr, ne dezlegăm pe noi… Dacă avem o altă viziune (părere) despre moarte, înseamnă că avem o altă viziune și despre viață. În schimb, dacă ne lăsăm luminați de această evanghelie cu privire la sensul vieții, atunci suntem dezlegați, călătorim, știm că viața noastră este să mergem la întâlnirea cu Tatăl prin iubirea fraților… Reacția față de ceea ce s-a întâmplat este că: „Mulți cred”. Unii merg să pârască mai-marilor poporului ceea ce s-a întâmplat. Iar căpeteniile decid să-L ucidă… Isus vrea să ne dea Păstorul vieții. Vrea să ne ajute pe toți să fim liberi, să ne slujim și să ne iubim unii pe alții. El nu vrea să ne stăpânim între noi, într-o lume în care întotdeauna stăpânesc cei mai aroganți … Căci aceasta este uciderea omului, care ne conduce pe toți în mormânt. Isus a venit să ne dea viața, viața din plin… Iar viața este iubirea Tatălui și a fraților. Nu există o altă viață, căci celelalte tipuri de viață sunt moarte… Căpeteniile decid să-L ucidă pentru că sunt păstori falși. Iar „căpeteniile” suntem noi, în măsura în care ne identificăm cu conducătorii noștri, pe care noi ni-i alegem tocmai pentru că ne reprezintă, adică ei evocă minciuna din noi… Iar noi suntem de acord cu ei… Dumnezeu se pregăteşte de sărbătoare şi vrea să vină în casa mea, în inima mea. Sunt pregătit să îl primesc?

Citat
„Manifestarea iubirii divine este totală și perfectă în cruce, unde, așa cum afirmă sfântul Paul, „Dumnezeu și-a arătat iubirea față de noi prin faptul că, încă pe când eram păcătoși, Cristos a murit pentru noi” (Rom 5,8). Prin urmare, fiecare dintre noi poate să spună fără teama de a greși: „Cristos m-a iubit și s-a dat pe sine însuși pentru mine” (cf. Ef 5,2).” Din Mesajul Papei emerit Benedict al XVI-lea pentru A XXII-a Zi Mondială a Tineretului

Rugăciune
Uneori ne cuprinde teama, că cineva mai bun ca noi ne poate umbri sau ne poate lua locul și atunci apelăm la diferite scuze. De aceea, te rog Doamne să îmi dai înțelepciunea de a accepta că sunt oameni mai buni ca mine și totodată că ceea ce tu mi-ai oferit, e doar pentru mine, pentru că tu ai încredere. Amin!

Pr. Gabriel-Iulian Cocianga & Anca Andrieș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu